Business coach i Bering StartUp

Christian Lauridsen fra BusinessHorsens er mentor og business coach i Bering StartUp, hvor han hjælper nye iværksættere i gang med forretningsplanen. Du kan også møde ham i Horsens´ andre iværksættermiljøer. Som tidligere selvstændig med 6 ansatte kan Christian trække på egen erfaring og give kyndig vejledning til startups, på vejen til at blive succesfulde virksomheder. 

I sommeren 2017 blev Christian ny erhvervskonsulent i BusinessHorsens med ansvar for iværksætteri. Fra “Solkysten” i Skødstrup ved Aarhus med en familie på snart 3, har Christian Lauridsen siden august dagligt lagt vejen forbi Horsens. Siden har han fulgt byens lokale iværksættere her i parken, Fængslet og Tinghuset og er tilknyttet Bering StartUp som sparringspartner for nystartede virksomheder.

Med en cand. merc. i innovationsledelse med speciale i iværksætteri er Christian godt klædt på til opgaven som mentor for nye virksomhedsejere. Derudover har han været i rekrutteringsbranchen (Mercuri Urval), hvor han har vejledt erhvervsfolk i den svære kunst at markedsføre sig selv, en vigtig egenskab – ikke mindst når man pitcher sin idé over for et rum fuld af investorer. “Det handler tit om personlig udvikling for iværksættere. Man skal arbejde med sig selv, være åben og lære sine styrker og svagheder. Andre skal dække de områder, du ikke kan. Og pludselig skal man stå foran fremmede og fremlægge sin idé – dét kræver tilvænning.” 

“Funny money” og hvordan man stirrer sig blind

Hvor skal pengene komme fra? Dette er iværksætterens evige spørgsmål. I sin egen virksomhed havde Christian den regel, at man fra kl. 8.00 – 16.00 tænkte kommercielt og arbejdede benhårdt for at dække de faste omkostninger. Hvad der herefter var tilovers blev virksomhedens “funny money”, som kunne bruges til leg med fx videreudvikling hjemmeside el.lign.Den klassiske fejl for iværksættere er at stirre sig blind på værdien/produktet og undervurdere eksekveringen. Det er altid salg og markedsføring, der halter. Enhver kan printe en 3D tand, men ikke alle kan få distributionen med.” uddyber Christian. Man er nødt til at tænke kommercielt omkring sit projekt. Fokus kan ikke kun ligge på slutproduktet, du skal have de andre parametre (salg, markedsføring, distribution, organisation, kapital) med i forretningsplanen. Ingen kan være ekspert i alt. Netop derfor får du som ny iværksætter sparring og professionel hjælp til din forretningsplan i Bering StartUp. Lad dig evt. inspirere af Christians egen idé med faste omkostninger/ business hours fra 8.00 – 16.00 og “lommepenge” til det sjove, hvis der er noget tilovers.

Det lille stykke af den store kage – i øjenhøjde, tak

Når der skal skaffes kapital, tegner samme diagnose sig ofte for lokale iværksættere: “Ejerandele får al for meget fokus frem for at få samlet et godt team omkring sig. Man skal turde at drømme stort og lade andre komme med ind i beslutningsrummet. Man skal turde slippe den lille kage, for at få en bid af den store. Målet er det samme, men vejen til målet kan ændres. ” oplever Christian efter at have gransket Horsens’ erhvervsliv.
Ifølge Christian er pengene derude, men der er ikke ret mange teams, der er sat sammen med en eksekveringsplan, så folk tror på dem og projektet. Ved det gode pitch er det vigtigt at fortælle investorerne, hvad produktet kan og IKKE kan. Det gælder også din egen person. “Det giver investorerne ro i maven, når man går fra drøm til hverdag og forklarer, hvordan man vil få det til at lykkes. Investorerne skal omvendt være bedre til at gå i dialog med iværksætteren og være opmærksomme på, at det ikke nødvendigvis er sælgeren, der pitcher for dem.” forklarer Christian. Derudover er der også en udfordring i at skabe ligeværd, når den ene part har noget, den anden mangler. Dog er det svært at få kapital uden at gøre investoren til en del af virksomheden med ejerandele.
“Lykkes det ikke i første omgang, så lyt til kritikken og gå et andet sted hen. Der skal mange nej’er til, men du skal bevare troen og blive ved.” Christian kender eksempler på lokale virksomheder der fik vendt et nej til et ja, ved at henvende sig til anden side, så man skal ikke nødvendigvis lade drømmen dø ved et “nej tak”. Bering StartUp har hjulpet flere virksomheder med at søge kapital bl.a. gennem Venture City Horsens – læs fx om dronevirksomheden QuadSAT, der fik 600.000 kr. til udvikling af prototype og internationale kundemøder.

Du kan dagligt møde Christian Lauridsen i Vitus Bering Innovation Park, både i BusinessHorsens og Bering StartUp. (Conversation starter: Teknologi-nørd er også en del af Christians CV. Sig “So Ein Ding!” og se øjnene lyse op.)
Er du iværksætter med ny virksomhed? Læs mere om Bering StartUp og business coaching her.