Patent Nord holder på hemmeligheden

Forestil dig, du har opfundet noget helt fantastisk. Du har tegnet, fortalt og udviklet dag og nat. Nu skal du have patent på din dybe tallerken. Og hvad så? Hvem, hvad, hvor og hvordan? Patent Nord har gjort det til sin metier at hjælpe iværksættere med at sikre deres idéer. De kender forretningsgang, sagsbehandling og diverse styrelser til fingerspidserne og nu åbner de en afdeling i Horsens i VitusBering.

En “gazelle” kommer til byen

Patent Nord er en familieejet virksomhed, stiftet af Hans Harding som har trådt sine barnesko i Horsens. Efter studentereksamen på Horsens Statsskole tog han til Aalborg for at studere til ingeniør. Hans Harding faldt til i Aalborg og stiftede Patent Nord i 1995, hvor han nu er CEO og partner. Nu vender sønnen Niels Harding tilbage til Horsens med en ny afdeling af patentbureauet, som får til huse i Vitus Bering Innovation Park. I 2016 fik Patent Nord Børsens Gazellepris for at være Danmarks hurtigst voksende patentbureau og med den nye afdeling i Horsens, kommer man tættere industrien i området, hvilket vil gøre de mange kundebesøg lettere. På fotoet fra Gazelleprisen fra venstre: Hans Harding, Bitten Sjøgren (medejer) og Niels Harding.

Udover at være medejer af Patent Nord er Niels Harding uddannet cand.mag fra Aalborg Universitet og European Trademark & Design Attorney. Sidstnævnte titel er afgørende for, at man må repræsentere kunder ved det Europæiske Varemærkekontor. Patent Nord omfatter 9 medarbejdere fordelt på Jylland og Sjælland – 5 af disse er ingeniører fra forskellige studieretninger der tilsammen dækker alle kategorier af relevante patentområder. Umiddelbart kan man tænke, at et patentbureau er en arbejdsplads for jurister, men ingeniørens evne til teknisk forståelse og videnskabelig beskrivelse af produkter eller arbejdsgange passer perfekt til arbejdsopgaverne, da patentsøgning kræver udførlig specifikation. Som ansat i Patent Nord er man desuden under konstant efteruddannelse, så man kan følge med den nyeste lovgivning.

Få patent på din opfindelse:

  • Er produktet der i forvejen? Patent Nord bruger en del tid på nyhedsundersøgelse. Produktet må ikke være offentliggjort i forvejen og fagfolkene i patentbureauet ved, hvor de skal søge.
  • Opfindelseshøjde – kan din faglige “tvilling” opfinde det samme? Kan man forvente, at en person med samme uddannelse, i samme branche og arbejdsgang kan opfinde produktet? I så fald kan det være svært at opnå patent.
  • Industriel anvendelse? Dette behøver ikke nødvendigvis være opfindelsen af en helt ny maskine, det kan også være, at en eksisterende maskine er samlet på en anden måde eller med en ny del, der giver en anden arbejdsgang.

Når alt er på plads kan der formuleres IPR-strategy (Intellectual Property Rights), som er en samlet strategi for udbredelsen af dit patent til andre markeder. Man starter med udvidelsen at patentet på de mest relevante markeder inden for budgettets rammer og udvider derefter gradvist. Patent Nord har samarbejdspartnere i hele verden, der kender den lokale patentlovgivning.

Messedeltagelse strengt forbudt

Enhver tænker jo, at det nye produkt skal afprøves i branchen ved en fremvisning på messe, så man kan vurdere kundernes reaktion og produktets relevans. Det må du aldrig gøre! Når du viser produktet frem på messe, er hemmeligheden brudt og din patentmulighed gået i vasken. Før du tager på messe, skal du derfor enten have søgt patent på normal vis eller søge en provisorisk dansk patentsøgning. Ved sidstnævnte løsning kan du efter messen søge patent på normal vis. Dette er et klassisk eksempel på, at manglende viden kan koste dyrt og at korrekt vejledning kan betale sig.

Innovationsprisen og retten til design

Niels Harding giver et par betragtninger videre. For få virksomheder beskytter deres design. Det kan være noget helt simpelt som et logo, men også det grafiske design på en hjemmeside eller en app.

Patent Nord har stiftet deres egen innovationspris i 2011 med fokus på produktudvikling i danske virksomheder. Innovationsprisen uddeles en gang om året. Se vinderne her.

Hvorfor VitusBering?

Niels Harding har tidligere besøgt Vitus Bering Innovation Park i forbindelse med Investors Open, en årlig begivenhed, hvor udvalgte iværksættere pitcher deres idéer for investorer. Derfor havde han i forvejen kendskab til parken, da der skulle oprettes nyt kontor i Horsens. Attraktive lokaler og faciliteter blev afgørende for valget af arbejdsplads og vi er glade for, at Patent Nord nu er en del af huset.