Oplevelser fra et levende laboratorium

I sidste uge var Insero på besøg hos Kirsten og Erik til en snak om deres oplevelser som deltagere i Insero Live Lab. Erik kan godt lide at vide hvordan det hele egentlig fungerer – også ned til de små detaljer og knapper – og Kirsten glæder sig til en vinter med varme og god samvittighed, når der tages lange bade. 

I år ser vi frem til vinter
Hos familien Christiansen i Stenderup kører alle de nye teknologier, og de sidste små detaljer er så småt ved at være på plads. Selvom teknologierne allerede har kørt lidt tid, glæder parret sig til vinter, hvor energiløsningen rigtig skal stå dens prøve. Da parret blev spurgt, om de havde tiltro til, at det også virker til vinter, var svaret klart fra begge: ”Jada” lød det.

Erik og Kirsten har dog flere grunde til at glæde sig til vinter – i år slipper de nemlig for meget besvær med deres gamle energiløsning, der bestod af et oliefyr og et træfyr:

Et træfyr skal passes rigtig meget om vinteren, for der skal smides træ på flere gange om dagen, for at det ikke går ud. Det bliver da dejligt at slippe for her til vinter. Og så glæder vi os til, når vi er på ferie, og der er dejligt varmt når vi kommer hjem, for så er det jo meningen, at varmen skulle være gemt, fortæller Kirsten.

MG_1514
Grøn i mange år

Familien Christiansen har efterhånden været selvforsynende i en del år, da de både har været med i et vindmøllelaug og har haft solfangere på taget i mange år. Så familien er vant til, at det kræver lidt fleksibilitet for at se besparelserne:

Jeg vasker gerne midt på dagen, når solen er på vores solceller, og her om sommeren er det allerede før vi står op. Og så sætter vi også elbilen til ladning midt på dagen for at spare lidt, fortæller Kirsten.

Selvom en af grundene til, at parret har valgt at deltage i Insero Live Lab, er den grønne energi, mener de nu ikke, at der skal mangle noget i hverdagen.

Vi går ind for grøn energi, men vi vil ikke mangle noget. Jeg kan godt vaske og lade midt på dagen, men jeg vil ikke bruge mindre end vi har behov for, og jeg kan da også lide at tage et langt bad, forklarer Kirsten.

Desuden valgte parret at sige ja til at deltage i projektet, fordi de håber, at teknologierne kan være med til at hæve salgsprisen på deres 250 mstore hus, når de engang skal sælge det.


Bidrager til det levende laboratorium

Med en baggrund som montør har Erik en naturlig interesse for teknikken, og der går da heller ikke længe, før Erik røber, at han da har kigget lidt nærmere på det tekniske inden i udstyret.

I starten var der noget, der ikke helt virkede, og det var meget varmt herinde. Så skruede jeg selv på ventilen, og siden har vi ikke skullet skrue på temperaturen, fortæller Erik, der på en rundvisning deler ud af sin store viden på området.

Som et levende laboratorium er formålet med Insero Live Lab også, at familierne i samarbejde med producenterne skal udvikle og forbedre produkterne og blive såkaldte ’prosumers’. Som brugere af teknologierne har familierne nemlig unik viden og erfaringer at bidrage med. Og med sin interesse for det tekniske har Erik da også allerede påtaget sig rollen som ’prosumer’ og har et forslag til projektet:

En kombination med en vindmølle og en varmepumpe ville faktisk være meget bedre, for vindmøllen producerer jo i stor stil om vinteren, og det er jo der, hvor varmepumpen bruger strøm. Solcellerne producerer jo ikke nær så meget på denne årstid, foreslår Erik.
MG_1539

Foretrækker elbilen i hverdagen
Især den nye Nissan Leaf har skabt meget glæde i hverdagen hos Erik og Kirsten, og selvom det mest er Kirsten, der bruger den på sine småture ind til byen, så snupper Erik den også en gang i mellem. Ifølge Erik er der dog et minus ved elbilen:

Det er et minus, at den ikke har anhængertræk som vores anden bil, for her ude på landet, der bruger man altså trailer flere gange om ugen, forklarer Erik.

Men de to er dog enige om, at bilen kører rigtig godt, og det samme mener venner og familie, når de prøver elbilen i Stenderup:

Den kører godt og kommer hurtig op i fart, og så er den billigere end vores anden bil. Men vi kan ikke helt undvære den anden, for vi kører da en gang imellem nogle lange ture, og så gider vi ikke elbilen, for så skal vi jo ind og holde pause et sted for at lade, fortæller parret.

Fremtiden med Insero Live Lab
Insero Live Lab projektet er så småt ved at have afsluttet hele etableringsfasen, og efteråret kommer derfor til at byde på tests af den automatiske styring med det formål at kunne optimere på løsningerne. Og især denne fase glæder parret sig til:

Nu kører alting, og det er jo rigtig fint, men nu mangler vi bare, at man begynder at justere på de forskellige anlæg for at se, hvordan man kan optimere det hele, fortæller Erik.

Også af denne grund vil parret gerne hjælpe Insero Live Lab med feedback i testfasen, men det kommer nok mest til at være Erik, der står for det. Kirsten skal nemlig til Spanien, så snart deres søn har fået tvillinger, fortæller hun stolt.