Kursskifte skaber store muligheder

For et år siden tog ECOmove beslutningen om at skifte kurs. En beslutning, der har betydet en markant omstrukturering af virksomheden og dens strategi. Et uformelt interview med direktør, Mogens Løkke, løfter sløret for, hvordan det lykkedes en ung og dynamisk virksomhed at tilpasse sig et usikkert marked.

ECOmove-logo1

 

ECOmove startede tilbage i 2009 som bilproducent af letvægtsbiler og stod allerede klar i sommeren 2010 med de første prototyper på elbiler. Men med et skarpt blik på markedet og et kig på ECOmoves kollegaer i Europa, besluttede virksomheden at ændre kurs. ECOmove gik fra bilproducent til leverandør af nyskabende teknologiske løsninger til e-mobilitetsindustrien. Ifølge Mogens Løkke, har det været den helt rigtige beslutning;

Vi kiggede på markedet omkring os og på de kollegaer, der ligesom os havde en drøm om at starte en elbilsproduktion. Vi kunne se, at mange af projekterne begyndte at falde fra hinanden. Faktisk er to af de mest prominente elbilsprojekter i Europa lige gået konkurs.

Med en portion sund fornuft kunne ECOmove se, at markedet for produktion af elbiler ikke var stedet, hvor en ung dynamisk virksomhed slog igennem. Det krævede simpelthen for mange penge at starte en elbilsproduktion. I stedet traf virksomheden et svært, men nødvendigt valg;

Faktisk har udvikling af teknologi til e-mobilitet altid været vores drive. Det er det, vi tænder på at lave! Derfor er det ikke så vigtigt for os at producere en hel bil, men faktisk nærmere at være leverandører af viden, teknologi og udvikling.

Et nyt marked at forholde sig til

Det har dog været en udfordrende proces at skifte fra én strategi til en anden. Virksomheden har i det seneste år befundet sig i en transmissionsproces, hvor den har fokuseret på at tilpasse sig det nye marked. En proces Mogens Løkke uddyber her;

Det er en ny verden for os! Vi har nogle ideer om, hvordan verden hænger sammen, men vi har ikke rigtig været klar over, hvordan vores værditilbud skulle struktureres eller hvilket kundesegment, der var det helt rigtige for os. Derfor har vi prøvet os lidt frem, og nu er vi så ved at være dér, hvor vi ved hvilke services, vi kan tilbyde, hvordan de skal prissættes, og hvilket marked vi skal gå efter.

Den største udfordring har ifølge Mogens Løkke ikke været selve skiftet fra bilproducent til udviklingsleverandør, men at lære markedet at kende. I e-mobilitetsbranchen er det svært at hente erfaringer fra andre, fordi konkurrenterne holder kortene tæt på kroppen. ECOmove har bl.a. forsøgt at lave markedsanalyser på virksomhedens teknologier men informationerne er for få.

Det gør det ikke nemmere, at vi udvikler banebrydende teknologier, som det er svært for industrien at forholde sig til. Når vi kommer med et letvægtprodukt, der kan halvere bilernes vægt, så kan de godt tænke; hvad er nu det for noget?

Fokus på udvikling

Efter ECOmoves kursskifte er virksomheden begyndt at fokusere på udviklingsprojekter. EU- og statsstøttede udviklingsprojekter spiller en stor rolle i forhold til at teste, udvikle og skabe troværdighed omkring virksomhedens produkter;

Det har været nødvendigt for os at gå ind i udviklingsprojekter i denne her transmissionsproces, fordi vi derigennem får mulighed for at modne og teste vores teknologier. Processer, der ofte er meget dyre, og som vi alligevel skulle bruge tid og penge på. Vi skal selvfølgeligt også lave kommercielle projekter for at tjene penge, men de her udviklingsprojekter er ligesom det bærende for at prøve teknologierne godt igennem.

Udover den positive udvikling af virksomhedens teknologier giver udviklingsprojekterne et stort og betydningsfuld netværk, hvor viden og kompetencer bliver delt. Og som Mogens selv udtrykker det;

Det er en stor gave for en lille virksomhed som os at arbejde med nogle af de helt store spillere i den internationale bilindustri.

ECOmove tog en svær, men nødvendig beslutning. Det har gjort, at virksomheden står overfor at hav af muligheder, der kan give dem chancen for at sætte deres aftryk på e-mobilitetsindustrien. Fremtiden er endnu usikker, men én ting er sikkert; ECOmove er på rette kurs!

Læs mere om ECOmove på ecomove.dk

D. 9. oktober stiller ECOmove for tredje år i streg op til European Venture Contest Energy  i Vitus Bering Innovation Park. Her konkurrerer ECOmove sammen med iværksættere fra hele Europa, om muligheden for at få finansieret netop deres gode idé.