Habib Frost to the (Neu)rescue

Vi holder den 3. maj Future Flight 2018. Her et tilbageblik på sidste års Future Flight, hvor Habib Frost fortalte sin spændende iværksætterhistorie: Han blev uddannet læge som 23-årig, hvilket gjorde ham til Danmarkshistoriens yngste af slagsen. Samme år modtog han sin første investering på 5 mio. kr. til sin startup Neurescue. Siden blev han den 4. dansker, der kom med på Forbes “30 under 30”-liste. På Future Flight delte han sine bedste tips og iværksætterhistorie.

Habib Frost 700x244

Som observatør med akutlægebilen oplevede Habib Frost 2 dødsfald ved hjertestop efter fejlslagne genoplivningsforsøg. Patienterne var et lille barn og en ung kvinde og oplevelsen inspirerede Habib til at opfinde et nyt produkt til hjælp ved hjertestop. Et kateter med sensor til indføring i lysken blev til patent og virksomheden Neurescue.

Opfindelsen, der kan redde liv???????????????????????????????

Der er årligt ca. 7 – 9 mio. dødsfald grundet hjertestop på verdensplan. I Danmark reddes omkring 1 ud af 10, der får hjertestop, til udskrivelse fra hospitalet – selv med tilgængeligheden af moderne hjertestartere i offentlige bygninger. Hvis patienten ikke har effekt af de elektriske stød, er der intet accepteret alternativt. Neurescue’s produkt er inspireret af et gammeldags ballonkateter. Det nye kateter kan via sensorer fortælle lægen, når det er placeret korrekt og puste ballonen op helt nøjagtigt. Derved kan man ved hjertestop og indre blødninger koncentrere blodforsyningen til hjerte og hjerne. Hjernen tager skade efter 10-15 minutter med nedsat blodtilførsel, men de øvrige organer lider ingen skade i op til 1-2 timer. Dette har potentiale til at flerdoble den nuværende overlevelse ifølge Habib Frost. Kateteret erstatter endvidere en tonstung scanner og kan tages i brug på stedet, så vigtige minutter ikke går tabt.

Ulige børn leger bedst

Teamet bag Neurescue består bl.a. ingeniører, læger og biologer. I følge Habib Frost skal man søge diversiteten og lære at samarbejde med folk fra andre brancher, da de kan tilføre ny viden og kompetencer. Habib sætter sig ind andre brancher ved at læse intro-bøger om faget. Det er hans erfaring, at respekterer man, at kende 10% af ingeniørens fag, kan man stille de rigtige spørgsmål og spare 90% af ingeniørens tid.

Vær ikke være bange for at spørge andre – du kan højst få et nej. Dermed er “worst case scenario” lig med status quo. Skønt Habib har oplevet at fagpersoner har leet af idéen med kateteret, mistede han ikke modet. “Jeg havde ikke alle svarene, da jeg begyndte.” fortæller Habib, “men hvis blot 1 ud af 10 siger ja, er udviklingsprocessen i gang.”

Rette produkt til rette tid

Neurescue kunne ikke eksistere, hvis ikke teknologien var moden til det. Først nu kan man udvikle en sensor, der er lille nok til at kunne indføres i hovedpulsåren via lysken. For få år siden var sensoren på størrelse med en sukkerknald, hvilket gjorde opfindelsen umulig. Nu har man samlet det bedste fra fagpersoner og teknologien til at skabe et produkt, der kan gøre en forskel på liv eller død for mange patienter på verdensplan.

Made in Denmark – then and now?

Neurescue har i marts 2017 modtaget 26 mio. fra investorer i Danmark. Ønsket er at holde hovedparten af virksomheden i Danmark. Derfor købte Neurescue deres første investor ud, da denne ønskede at sælge virksomheden videre meget tidligt.

Future Flight – en årlig begivenhed

Vitus Bering Innovation Park afholder årligt Future Flight, hvor formålet er ny inspiration og netværk. I 2018 sætter vi fokus på digitalisering og innovation – og har her også en spændende iværksætterhistorie, da vi får besøg af Fraser Doherty, der startede sin første virksomhed som 14-årig – læs programmet her