Er der en hjernestarter til stede?

“Hvad er det?” spørger hjerneforskeren og peger på et kæmpe billede. “En hjerne!” svarer dagens artige klasse. Sådan starter Future Flights andet oplæg med forfatter, overlæge og hjerneforsker Troels W. Kjær, der netop nu er aktuel med sin nyeste udgivelse “Hjernestarter”. Det bliver et oplæg med tempo, videnskab og tests med en forsker i hopla, der får sit publikum med sig hele vejen. Hvem siger, det skal være kedeligt at hjernetræne?

Hjernestarter øvelse 700x230

Måske kender du Troels fra DR1 Dokumentaren “De skjulte talenter”, der i 4 afsnit følger voksne autister i deres hverdag på arbejdsmarkedet. Serien blev sendt i januar 2017 og viser Troels lægge krop til diverse udfordringer, hvor den normale hjerne dyster mod hjernen med autisme. Her lider Troels gang på gang et bittert nederlag i discipliner som puslespil og professorterning.

Her i starten af 2018 er Troels hjerneprofessor og -ekspert i DR1 Dokumentarserien “Din geniale krop”, en videnskabelig guide til menneskekroppen.

Fitness for hjernen – det skal gøre lidt ondt

Man kan træne sin hjerne større akkurat som sine biceps og dermed udskyde sygdomme som Alzheimer med flere år. Ved Troels W. Kjærs første udgivelse “Knivskarp – fra normal til genial” er det skuespiller Mikael Birkkjær (kendt fra “Borgen” og “Sommer”), der er forsøgsperson i et 6 uger langt hjernetræningsforløb med daglige opgaver. Hver dag fik Mikael en brun kuvert med opgaver, han skulle løse, hvilket gradvist skærpede hans hukommelse og opmærksomhed. Selv evnen til hovedregning fandt han igen til trods for, at han havde arkiveret hovedregning under “død og borte” allerede i folkeskolen. Læs Berlingskes artikel om Mikael Birkkjærs hjernetræning.

Til Future Flight uddyber Troels, at vi alle kan tage ansvar for vores hjerne med små 15 minutters træning formiddag og eftermiddag. Det vigtigste er at motivationen er der og at det gør lidt ondt. I en træningsopgave på dit niveau må du max have en fejlprocent på 30, så du skal stramme dig an.

Troels W Kjær 300x300Use it or lose it

Havde man forventet en støvet videnskabsmand, blev man slemt skuffet. Dagens hjerneforsker holder et meget inkluderende foredrag og giver sit publikum en del forskellige hjernetræningsopgaver undervejs. “Find den figur, der skiller sig ud!” kommanderer han, og man kan høre en knappenål falde til jorden, mens alle hjerner i Atriumgården knager i takt til et billede af cirkler og trekanter. Denne eftermiddag er det ikke noget problem at finde frivillige til at teste hukommelse foran resten af klassen. Alle deltager veloplagte i “Find Holger”, find det dominante øje, empatiøvelser, Stroop test og meget mere.

Efter oplægget afsluttes Future Flight med netværk og en kø til Troels W. Kjærs improviserede bogudsalg i Atriumgården.