Åbent Hus i Vitus Bering Innovation Park

åbenthus2

Huset summede af liv det meste af fredagen; først med virksomheder der satte stande op, det sidste sand blev støvsuget væk, musikere der lagde stemningsmusik til og senere med god snak mellem beboere og besøgende, der kunne få et indblik i, hvad Vitus Bering Innovation Park egentlig er.

Festlig stemning

åbenthus5

Når man først kommer ind i huset er der både flag og planter. På storskærmen kører ”Velkommen til Åbent Hus” og der står folk med stande klar til at fortælle netop om deres virksomhed. Keld fra HR konsulentvirksomheden Lars Rüger fortæller om ”Kernekvadranten” og personlig udvikling, og har allerede haft fat i flere af husets folk til en snak om deres udvikling.

I atriumgården bliver man mødt af en masse små LEGO robotter, der suser rundt og udenfor kan man prøve Trikke løbehjul… lidt sjovere og lidt vildere end en Segway! Snakken går livligt mellem udstillere, og i midten af gården har kantinen stået for en lækker tapas-buffet. Det er en blandet skare der er mødt op i dag, men det er kun positivt, mener i hvert fald Fahima, der er studerende:

Der er et dejligt miks af folk både fra huset, studerende og besøgende. Det er et rigtig godt arrangement, der også er meget informerende, og som har gjort mig mere opmærksom på, hvad der er til stede i huset.åbenthus3

Taler og hilsen fra borgmesteren på vej mod Kina

Kl. 14 samles alle i atriumgården og direktør Ulla Sparre byder velkommen. Med udgangspunkt i de tre fyrtårne for parken fortalte Ulla om strategien fremadrettet og opfordrede til, at man kom rundt i parken og kigge i løbet af dagen, især med de mange nye laboratorier der er åbnet eller er tæt på at åbne, både med Vehicle Lab og BIM lab. Som afslutning på velkomsten havde Ulla en hilsen fra borgmester Peter Sørensen, VIA campus Horsens direktør Konstantin Lassithiotakis, Tom Heron og Lotte Thøgersen, der alle fire var på vej til Kina for at åbne et nyt forskningscenter, og derfor ikke kunne være med til arrangementet.

Bryd vanetænkning og gør noget!

Efterfølgende var det Claus Bindslevs tur til at tale. Med udgangspunkt i VIA campus Horsens, Vitus Bering Innovation Park og hans egne erfaringer talte han om handlingsfokuseret innovation. Der er ifølge Claus tre vigtige ting at overveje, når man starter på en idé

  1. Hvorfor: hvilket formål har jeg? Dette skal være klart og tydeligt – også for andre end dig selv!
  2. Hvordan: hvad er konceptet? Hvad er ideen bag og hvordan skal det lykkedes?
  3. Hvem: Hvem skal jeg involvere for at få det til at lykkedes? Involver og appeller til alle – også dem du er uenig med!

Desuden trykkede Claus lidt på nogle knapper ved alle tilhørere ved at sætte disse tre på spidsen, sammen med ideen om at bryde vanetænkning.

For at bryde vanetænkning, er det vigtigt at spørge sig selv: ’hvad er det jeg altid gør?’

Som eksempel brugte han virksomhedernes Roll-ups, og fortalte at det har alle. Alle bygger dem op på samme måde, uden at følge eller tænke over de tre ovenstående punkter. Alle så sig straks om på deres egne og andres Roll-ups, og det blev vekslet mange blikke. Tydeligvis ramte han rigtigt! Desuden var han også inde og snakke mødetænkning og hvordan vi konstant distraheres i dag, og det bliver sværere at holde et fokus. Han opfordrede til at tænke i nye baner, og om at for at opnå interessante møder altid at huske på:

Når du præsenterer et problem, så kom også med din umiddelbare løsning, og dit bidrag til den her løsning – på den måde får vi meget bedre møder, for alle kommer med et udgangspunkt, der hedder at bidrage.åbenthus1

At gøre pirater til fiskere

Claus’ eget eksempel på handlingsfokuseret innovation er et projekt om at gøre piraterne i Somalia til fiskere – et erhverv de engang havde, men har mistet viden indenfor i løbet af den sidste generation. Et projekt der kan virke uoverskueligt, men hvor handling netop er vigtigt, for at det ikke skal løbe af sporet. Især et møde med en bådbygger, der gik på bare fødder 1200 km for at nå hen til, hvor de havde brug for ham, har givet Claus blod på tanden. For når en mand kan gå så langt selv, hvorfor skulle projektet ikke kunne lykkedes?

En dag fyldt med sparring og god mad

Efter foredraget var der endnu engang plads til cirkulering og at komme rundt i huset. På tredje sal ved maskiningeniørerne var der opstilling af brændselscelle, på femte sal præsenterede Insero Science Academy oplægget ’Energy together’ og Ideværkstedet kørte en speed-kreativ proces.

Hele dagen var præget af samtale og udvidelse af netværk, blandet andet fortæller Kåre fra Intellia:

Det skulle lige i gang i dag, og folk har jo også forskellige forventninger til et arrangement, men det er en rigtig god anledning til at snakke med en masse andre, også internt i huset.

Michelle fra VIA’s Career Service Centre er enig, og hun synes det har været rigtig godt med en anledning til at få sat tid af til at snakke sammen:

Det har været en dag fyldt med god sparring både internt og eksternt, og det har allerede resulteret i aftaler mellem studerende og virksomheder. Det var også et rigtig godt oplæg fra Claus Bindslev, der var provokerende på den gode måde!

åbenthus4

Desuden snakkede både hun og flere fra huset om, at det ville være en rigtig god idé med et lignende arrangement hvert år, hvor man havde en fast dato man kunne reservere lang tid i forvejen, og som næsten kunne blive en tradition. Dette er noget som administrationen også har haft i tankerne:

Vi er glade for alle dem, der har delt viden i dag og vi vil gerne gøre dette til en årlig Vitus Bering Innovation Park sommerkur, hvor der er plads til at se alle de spændende projekter, virksomheder, viden og spændende personer som både Parken og vores netværk rummer – så vi gør det igen til næste år og håber på endnu flere besøgende

Blandt gæsterne var der også positive kommentarer. Helle var forbi for at se sin mands arbejdsplads, og hun havde taget datteren Line med:

Det er meget spændende alle de ting der foregår. Vi har også været ovre i Idéværkstedet og få inspiration til brainstorming. Det giver en god fredagsstemning med musikken og god buffet. Og så er det dejligt at se lidt om hvad ægtefællen laver når han er på arbejde.

åbenthus6